Forum Rijkswacht - Gendarmerie
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Forum Rijkswacht - Gendarmerie

Forum voor de oudgedienden van de Rijkswacht - Forum pour les anciens de la Gendarmerie
 
IndexIndex  RegistrerenRegistreren  Inloggen  

 

 Herdenking van RAF Operation Circus 157

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Leon De Winter

Leon De Winter

Aantal berichten : 155
Leeftijd : 74
Woonplaats : Zulte
Registration date : 30-12-08

Herdenking van RAF Operation Circus 157 Empty
BerichtOnderwerp: Herdenking van RAF Operation Circus 157   Herdenking van RAF Operation Circus 157 Emptydi apr 12, 2011 10:27 am


Herdenking van RAF Operation Circus 157 op donderdag 5 Mei 2011

U bent va harte uitgenodigd om deel te nemen aan een rondleiding in de voormiddag van WW II luchtgevecht and crash locaties, gevolgd door twee avondlijke herdenkingsplechtigheden te Ieper.

Op 5 mei 1942 lanceerde de RAF Operation Circus 157. Dit was een gemengde eenheid, van 6 Boston bommenwerpers geëscorteerd door 36 Spitfires, gevlogen door Britse, Belgische, Tsjechische, Noorse, Rhodesische en Nederlandse piloten. Hun opdracht bestond in het bombarderen van een elektriciteitscentrale nabij Rijsel.
De Luftwaffe scrambelde 21 Focke Wulf jagers om de RAF luchtvloot te onderscheppen. Maar 6 van deze vliegtuigen slaagden erin om contact te maken met de terugkerende Spitfires in het luchtruim boven Ieper, maar dit was voldoende ! 5 Spitfires werden snel neergeschoten waarbij vier van de vijf piloten omkwamen, een Belg, een Tsjech, een Canadees en een Brit. De 5de piloot, eveneens een Tsjech, slaagde erin te ontsnappen, om de strijd later verder te zetten. De vier gesneuvelde piloten werden zij aan zij begraven op de begraafplaats Ypres Town Extension CWGC cemetery.
De Belgische piloot werd later herbegraven op de begraafplaats van Evere.

De rondleiding in de voormiddag omhelst een bezoek aan de locaties van de luchtgevechten and crashes. De meeste van deze locaties hebben een gedenkteken in situ.
De dag wordt afgesloten met een plechtigheid om 19H00 bij de graven van de piloten op de begraafplaats Ypres Town Ext CWGC cemetery, die onmiddellijk zal gevolgd worden door een plechtigheid tijdens de Last Post onder de Menenpoort. Zie ook de Last Post kalender op de website [Je moet geregistreerd en ingelogd zijn om deze link te kunnen zien.]
Naaste familieleden van de Tsjechische piloot Karel Pavlik, vertegenwoordigers voor de andere piloten, de klaroenblazers van de Last Post Association, de vlaggen en vertegenwoordigers van de Entente Ieper, en een piper (doedelzakspeler) zullen aan de plechtigheden van deze dag deelnemen.

De auteur van “Circus 157” de heer Dirk Decuypere zal ons gidsen op de locaties.

De rondleiding zelf is informeel. Gelieve enkel voor uw eigen transport te zorgen of af te spreken met anderen.
Terug naar boven Ga naar beneden
 
Herdenking van RAF Operation Circus 157
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Forum Rijkswacht - Gendarmerie :: Hedendaags - Aujourd'hui :: Activiteit - Activité-
Ga naar: